Vegan Bakkal
Yıldız Şeker: "Gerçek anlamda
veganlığın ne olduğu tam olarak bilinmiyor."
BU
BAKKAL VEGAN
Vegan yaşam
kültürünün yükseldiği ilçelerden olan Kadıköy’de geçtiğimiz
yazın haziran ayında kapılarını açan Vegan Bakkal açıldığı günden bu yana
veganların gözdesi haline geldi.
Haber ve Fotoğraflar: Deniz Ogan
İki kız kardeş tarafından açılan Vegan Bakkal’da sömürüsüz, glütensiz,
organik ürünler bulmak mümkün. Bitkisel süt, yoğurt ve peynirler; kurabiye,
pasta ve tatlılar gibi gıda ürünlerinin yanında vegan temizlik malzemeleri ve
farklı vegan seçenekler de satılmakta. Moda’da açılan
Vegan Bakkal; sunduğu vegan, organik ve glütensiz ürünler ve ev yapımı
yemeklerle veganların gıda ihtiyaçlarını karşılamayı ve veganizmi yaymayı
amaçlıyor.
Vegan
Bakkal'ın kurucuları olan Yıldız Şeker ve Hatice Şeker hikâyelerini anlatıyor.
Bilindik bakkal kültüründen çok
farklı bir şey yapıyorsunuz neden Vegan Bakkal?
Yıldız Şeker:
Ben 10 yaşımda beri vejetaryen ve son birkaç yıldır veganım. 12 yıl otelcilik
sektöründe çalıştım daha doğrusu restoranların satışını arttırmaya yönelik bir
aracı kurumda çalışıyordum. Zamanla yaptığım iş beni rahatsız etmeye başladı
çünkü o restoranlar hayvan bedeni satıyorlardı ve buna daha fazla dayanamadım.
Çünkü ben bir veganım. Evde olduğum zamanlarda da eşe, dosta vegan yiyecekler
yapıyordum daha sonra bunu neden diğer veganlarla paylaşmayayım diye düşündüm
ve aklıma böyle bir fikir geldi. Bu fikri ablamla paylaştım ve Vegan Bakkal
böylece doğmuş oldu.
Vegan Bakkal'da işleyiş nasıl burada
ne gibi ürünler bulabiliriz?
Hatice Şeker: Burası
yalnızca bir bakkal değil aynı zamanda mini bir kafe. Aklınıza gelebilecek her
tarz ürünü bulmanız mümkün. Günlük olarak kek, kurabiye, börek gibi yiyecekler
yapıyoruz. Vegan olmayan insanların tükettiği her şeyin vegan hali burada var.
Mesela etsiz tofu, etsiz köfte-kebap, vegan mayonez, vegan kahvaltılıklar,
peynir, salam, sosis, sucuk çeşitleri. Yani burada her şey vegan.
Yıldız Şeker: Ablamın
saydıklarının yanı sıra burada günlük olarak iki çeşit vegan yemek servis
ediyoruz. Aynı zamanda vakti olmayan müşterilerimiz için eve paket
servislerimiz var. Ya da el yapımı içli köfte, ıspanaklı mantı, kinoa köftesi
gibi ürünlerin dondurulmuş halini de satıyoruz. Böylece isteyen evinde de
yiyebiliyor.
Gelen müşteriler yalnızca vegan ya
da vejetaryen mı?
Yıldız
Şeker: Hayır kesinlikle öyle değil. Kimi organik ürünleri almaya geliyor,
kimi vegan değil ama vegan ürünleri denemek istiyor, kimi veganlığın ne demek olduğu soruyor. Biz
de soran herkese veganlığı anlatıyoruz. Kiminin aklına hemen yatıyor, veganlığı
seçiyor. Cama kocaman sarı renkle ‘go vegan’ (vegan ol) yazdık. Burası, vegan
sayısını arttırmak için de yeni bir kapı oldu.
En çok tercih
edilen ürünleriniz hangisi?
Hatice Şeker: Özellikle şu tercih ediliyor diye belirli bir şey
söyleyemem fakat vegan olmayan müşterilerimiz genellikle incir ve erikli
keklerimizi tercih ediyor. Vegan olan müşterilerimiz ise etsiz köfte-kebap
tarzı ürünlerimizi tercih ediyor.
"Vegan Bakkal İhtiyaçtan Doğdu"
Size
gelen tepkiler nasıl oldu? Vegan Bakkal sizce benimsendi mi?
Hatice
Şeker: Açıkçası ben bu konuda biraz tedirgindim. İnsanların ne
tepki vereceğini kestiremiyorsunuz ama denemeye değerdi. İlk başta tabii ki de
insanlar biraz yadırgadı fakat şu an gelen tepkiler son derece olumlu.
Yıldız
Şeker: Benim böyle bir korkum hiç olmadı. Ama evet ilk başlarda
herkes vegan bakkal mı olur diyordu. O tabuyu yıktığımızı düşünüyorum. Aslında
bu biraz da karşı tarafa ne verdiğinize bağlı mesela ben buraya ticaret
gözüyle bakmıyorum, burası yaşam alanım. Önceki işimde o kadar huzursuzdum ki
şu an inandığım şeyi yapmanın mutluluğunu yaşıyorum. Asıl amacım bizim gibi
vegan olan insanlara yardım etmek. Çünkü gerçekten vegan ürün bulmak son derece
zor. Burası veganlar için bir ihtiyaçtan doğdu. Aynı zamanda diğer amacım biraz
da olsa veganlığı yaygınlaştırmaktı. İnsanlar gerçek anlamda veganlığın ne
olduğunu bilmiyor.
Peki, neden Moda
bunun özel bir sebebi var mı?
Yıldız Şeker: Kadıköy'ü seviyorum. Birçok kültürü içinde barındırıyor. Kadıköy'de, bilhassa Moda’da vegan kültürüne
sahip bilinçli çok kişi var. Daha çok kişiye ulaşabileceğimizi düşündük bu
yüzden Moda bizim için doğru bir seçim oldu.
Vegan Bakkal'ın
başka bir şubesini açacak mısınız ya da farklı planlarınız var mı?
Hatice Şeker: Burada Yıldız'la ikimiz çalışıyoruz sadece. Kolay gibi
gözüken ama aslında son derece zor olan bir iş yapıyoruz. Gerçekten emek
istiyor, burada yaptığımız her şey el yapımı. Açıkçası bu yüzden böyle bir
düşüncemiz olmadı.
Yıldız Şeker: Şu an için başka bir şube açma gibi bir planımız yok.
Zaten daha çok yeniyiz. Fakat ürün yelpazesini genişletmek istiyoruz. Vegan
temizlik ürünlerini daha da genişletebiliriz, kafamızda henüz net bir şey yok.
Vegan Bakkal
Reviewed by Beleş News
on
17:35
Rating:

Hiç yorum yok