Vegan Bakkal



Yıldız Şeker: "Gerçek anlamda veganlığın ne olduğu tam olarak bilinmiyor."

BU BAKKAL VEGAN

Vegan yaşam kültürünün yükseldiği ilçelerden olan Kadıköy’de geçtiğimiz yazın haziran ayında kapılarını açan Vegan Bakkal açıldığı günden bu yana veganların gözdesi haline geldi.

Haber ve Fotoğraflar: Deniz Ogan


İki kız kardeş tarafından açılan Vegan Bakkal’da sömürüsüz, glütensiz, organik ürünler bulmak mümkün. Bitkisel süt, yoğurt ve peynirler; kurabiye, pasta ve tatlılar gibi gıda ürünlerinin yanında vegan temizlik malzemeleri ve farklı vegan seçenekler de satılmakta. Moda’da açılan Vegan Bakkal; sunduğu vegan, organik ve glütensiz ürünler ve ev yapımı yemeklerle veganların gıda ihtiyaçlarını karşılamayı ve veganizmi yaymayı amaçlıyor.

Vegan Bakkal'ın kurucuları olan Yıldız Şeker ve Hatice Şeker hikâyelerini anlatıyor.

Bilindik bakkal kültüründen çok farklı bir şey yapıyorsunuz neden Vegan Bakkal?
Yıldız Şeker: Ben 10 yaşımda beri vejetaryen ve son birkaç yıldır veganım. 12 yıl otelcilik sektöründe çalıştım daha doğrusu restoranların satışını arttırmaya yönelik bir aracı kurumda çalışıyordum. Zamanla yaptığım iş beni rahatsız etmeye başladı çünkü o restoranlar hayvan bedeni satıyorlardı ve buna daha fazla dayanamadım. Çünkü ben bir veganım. Evde olduğum zamanlarda da eşe, dosta vegan yiyecekler yapıyordum daha sonra bunu neden diğer veganlarla paylaşmayayım diye düşündüm ve aklıma böyle bir fikir geldi. Bu fikri ablamla paylaştım ve Vegan Bakkal böylece doğmuş oldu.

Vegan Bakkal'da işleyiş nasıl burada ne gibi ürünler bulabiliriz?
Hatice Şeker: Burası yalnızca bir bakkal değil aynı zamanda mini bir kafe. Aklınıza gelebilecek her tarz ürünü bulmanız mümkün. Günlük olarak kek, kurabiye, börek gibi yiyecekler yapıyoruz. Vegan olmayan insanların tükettiği her şeyin vegan hali burada var. Mesela etsiz tofu, etsiz köfte-kebap, vegan mayonez, vegan kahvaltılıklar, peynir, salam, sosis, sucuk çeşitleri. Yani burada her şey vegan.
Yıldız Şeker: Ablamın saydıklarının yanı sıra burada günlük olarak iki çeşit vegan yemek servis ediyoruz. Aynı zamanda vakti olmayan müşterilerimiz için eve paket servislerimiz var. Ya da el yapımı içli köfte, ıspanaklı mantı, kinoa köftesi gibi ürünlerin dondurulmuş halini de satıyoruz. Böylece isteyen evinde de yiyebiliyor.


Gelen müşteriler yalnızca vegan ya da vejetaryen mı?
Yıldız Şeker: Hayır kesinlikle öyle değil. Kimi organik ürünleri almaya geliyor, kimi vegan değil ama vegan ürünleri denemek istiyor, kimi veganlığın ne demek olduğu soruyor. Biz de soran herkese veganlığı anlatıyoruz. Kiminin aklına hemen yatıyor, veganlığı seçiyor. Cama kocaman sarı renkle ‘go vegan’ (vegan ol) yazdık. Burası, vegan sayısını arttırmak için de yeni bir kapı oldu.

En çok tercih edilen ürünleriniz hangisi?
Hatice Şeker: Özellikle şu tercih ediliyor diye belirli bir şey söyleyemem fakat vegan olmayan müşterilerimiz genellikle incir ve erikli keklerimizi tercih ediyor. Vegan olan müşterilerimiz ise etsiz köfte-kebap tarzı ürünlerimizi tercih ediyor.

"Vegan Bakkal İhtiyaçtan Doğdu"

Size gelen tepkiler nasıl oldu? Vegan Bakkal sizce benimsendi mi?
Hatice Şeker: Açıkçası ben bu konuda biraz tedirgindim. İnsanların ne tepki vereceğini kestiremiyorsunuz ama denemeye değerdi. İlk başta tabii ki de insanlar biraz yadırgadı fakat şu an gelen tepkiler son derece olumlu.
Yıldız Şeker: Benim böyle bir korkum hiç olmadı. Ama evet ilk başlarda herkes vegan bakkal mı olur diyordu. O tabuyu yıktığımızı düşünüyorum. Aslında bu biraz da karşı tarafa ne verdiğinize bağlı mesela ben buraya ticaret gözüyle bakmıyorum, burası yaşam alanım. Önceki işimde o kadar huzursuzdum ki şu an inandığım şeyi yapmanın mutluluğunu yaşıyorum. Asıl amacım bizim gibi vegan olan insanlara yardım etmek. Çünkü gerçekten vegan ürün bulmak son derece zor. Burası veganlar için bir ihtiyaçtan doğdu. Aynı zamanda diğer amacım biraz da olsa veganlığı yaygınlaştırmaktı. İnsanlar gerçek anlamda veganlığın ne olduğunu bilmiyor.

Peki, neden Moda bunun özel bir sebebi var mı?
Yıldız Şeker: Kadıköy'ü seviyorum. Birçok kültürü içinde barındırıyor. Kadıköy'de, bilhassa Moda’da vegan kültürüne sahip bilinçli çok kişi var. Daha çok kişiye ulaşabileceğimizi düşündük bu yüzden Moda bizim için doğru bir seçim oldu.

Vegan Bakkal'ın başka bir şubesini açacak mısınız ya da farklı planlarınız var mı?
Hatice Şeker: Burada Yıldız'la ikimiz çalışıyoruz sadece. Kolay gibi gözüken ama aslında son derece zor olan bir iş yapıyoruz. Gerçekten emek istiyor, burada yaptığımız her şey el yapımı. Açıkçası bu yüzden böyle bir düşüncemiz olmadı.
Yıldız Şeker: Şu an için başka bir şube açma gibi bir planımız yok. Zaten daha çok yeniyiz. Fakat ürün yelpazesini genişletmek istiyoruz. Vegan temizlik ürünlerini daha da genişletebiliriz, kafamızda henüz net bir şey yok.
Vegan Bakkal Vegan Bakkal Reviewed by Beleş News on 17:35 Rating: 5

Hiç yorum yok